Emma van de Meerendonk

Emma van de Meerendonk

Beleidsmedewerker directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

“Omdat ik erg geïnteresseerd ben in politiek en maatschappelijke vraagstukken was werken bij de overheid een logische keuze. Van mijn stagebegeleider bij het Centraal Planbureau hoorde ik over BoFEB. Dit traineeship leek mij ideaal, omdat je in korte tijd veel leert over een groot aantal beleidsterreinen en een goed beeld krijgt van wat er op de verschillende ministeries gebeurt. Je oefent via praktijkopdrachten bovendien de werkzaamheden van beleidsmedewerkers, zodat je na de start van je stage onmiddellijk een goede nota kunt schrijven.

Tijdens mijn BoFEB-stage bij de directie Algemene Economische Politiek (AEP) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kwam het geleerde goed van pas. BoFEB leert je om snel tot de kern van de zaak te komen. Bij een directie zoals AEP, waar je razendsnel een analyse van een bepaald vraagstuk moet kunnen maken, is dat erg belangrijk.

Vanaf dag een van mijn stage werd ik echt aan het werk gezet. Ik kreeg het onderwijsdossier. Dit hield in dat ik ‘mijn’ minister adviseerde over voorstellen die de minister van OCW in de ministerraad (of een van de ambtelijke vooroverleggen) agendeerde. Al gauw mocht ik me ook bezighouden met het koopkrachtdossier. Na het aantreden van het kabinet-Rutte 3 begon de discussie over de inkomenseffecten van het klimaatbeleid van dit kabinet. Als dossierhouder koopkracht kwamen de Kamervragen op mijn bordje. Deze discussie wordt niet alleen in de Tweede Kamer gevoerd, maar vindt ook plaats tussen verschillende ministeries, waarbij elk van de betrokken ministeries een eigen invalshoek heeft. Zo is het Ministerie van SZW vrij snel geneigd te zoeken naar mogelijkheden om burgers compensatie te bieden voor hun hogere energierekening, terwijl het Ministerie van Financiën als schatkistbewaarder daartoe veel minder geneigd is.

Vanaf 1 januari 2019 ben ik begonnen bij de directie Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA) van het ministerie van VWS, als economisch adviseur van de minister in zijn rol als vicepremier. Een klein team adviseert de minister over onderwerpen die niets met de zorg te maken hebben, zoals klimaat, luchtvaart en woningmarkt. Ik vind het een leuke functie, omdat wij actief worden zodra onderwerpen in de politieke actualiteit belanden. Dit betekent ook dat wij vaak te maken hebben met korte deadlines, wat voor de nodige dynamiek zorgt.

Ik kan iedereen BoFEB van harte aanbevelen. Niet alleen omdat je tijdens het BoFEB-jaar ontzettend veel leert, maar ook omdat het gewoon heel erg leuk is. In korte tijd is mijn klasje een hechte groep geworden. Hoewel iedereen op een andere plek is gaan werken, hebben we toch nog regelmatig contact. Ook de alumnivereniging van BoFEB heeft meerwaarde: zij stelt je in staat om snel andere BoFEB’ers te leren kennen tijdens borrels, inhoudelijke activiteiten, pubquizzen en studiereizen.”