Vishand Lachmansingh

Vishand Lachmansingh

Beleidsmedewerker directie Algemene Economische Politiek, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

BOFEB-groep:  september 2016

Vishand Lachmansingh werkt nog steeds als beleidseconoom op de directie waar hij de werkperiode van zijn BOFEB-jaar doorbracht: de directie Algemene Economische Politiek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Vishand Lachmansingh over zijn BOFEB-jaar

'Als kind was ik altijd al nieuwsgierig en wilde ik de wereld om mij heen beter begrijpen. Uiteindelijk resulteerde dit in een studie economie aan de UvA, maar wat ik hiermee wilde doen werd pas duidelijk toen ik voor een uitwisseling vertrok naar Hong Kong. Het was mijn eerste ervaring met landen die een wezenlijk andere cultuur hebben dan de Europese: het liberale Hong Kong en de sociale markteconomie van China. Ik maakte ook kennis met de resterende invloed van het Japanse imperialisme op de ontwikkeling van Zuidoost-Azië. Met mijn kennis van de algemene economie kon ik de samenleving waarin ik mij begaf veel beter doorgronden dan zonder die kennis mogelijk was geweest. Het samenbrengen van de theorie met de praktijk smaakte naar meer en eenmaal terug in Nederland was de keus om te streven naar deelname aan het Economentraineeship BOFEB dan ook snel gemaakt. 

Na een masterstudie aan de EUR en een memorabel sollicitatiegesprek kwam ik terecht in het septemberklasje van 2016. Wat ik aantrekkelijk vond van het Economentraineeship BOFEB was de breedte van het programma. Er was ruimte voor het ontwikkelen van vaardigheden, zoals het schrijven van speeches en het houden van presentaties, en er werd veel aandacht besteed aan actuele maatschappelijke vraagstukken. Er werd niet alleen ingegaan op de economische theorie, maar ook op het gevoerde beleid. 

Het tweede halfjaar van het programma heb ik doorgebracht bij de directie Algemene Economische Politiek van het Ministerie van  Economische Zaken en Klimaat. Een directie waar veel jonge economen werken die adviezen en analyses schrijven over tal van maatschappelijke vraagstukken. Dit halfjaar op een beleidsdirectie was een goed vervolg op het halfjaar opleiding, met dezelfde inhoud, discussies en gezellige mensen. Tijdens mijn werkperiode draaide ik, naast een co-secretarisschap van een beleidskwaliteit- en evaluatiecommissie, voornamelijk mee bij enkele projecten, zoals een verkenning naar een CO2-belasting en de toekomst van duurzaam wegverkeer.

In de laatste fase van het tweede halfjaar kwam ik terecht op het dossier macro- en internationale economie. Een dossier waarmee ik mij nog steeds bezighoud. Als dossierhouder schrijf je analyses en beleidsadviezen voor de bewindspersonen en de ambtelijke top. Een breed palet aan onderwerpen passeert de revue: de invloed van demografische veranderingen op de economische groei, het slim stimuleren van de ecoomie tijdens de coronacrisis en het in kaart brengen van beleidsopties om de arbeidsproductiviteit in Nederland aan te jagen. Al met al een dossier waarbij het macroperspectief sterk aanwezig is.