Laura van Geest

Laura van Geest

Directeur van het Centraal Planbureau

BoFEB-jaar: 1989-1990

Laura van Geest is sinds 2013 directeur van het Centraal Planbureau. Ze studeerde economie en bestuurskunde en bekleedde diverse managementfuncties bij het Ministerie van Financiën. Op het Ministerie van Financiën was Laura tussen 2008 en 2013 werkzaam als directeur-generaal Rijksbegroting.

Laura van Geest over haar BoFEB-jaar

“De BoFEB-opleiding kwam mij prima uit in 1989. Ik was klaar met mijn studie economie, maar mijn studie bestuurskunde moest ik nog afronden (met onder andere een stage). Ik had bovendien nog niet zo’n scherp idee wat ik precies wilde gaan doen in mijn serieuze werkzame leven (als student had ik mijn brood verdiend als telefoniste bij de voorloper van KPN). Het opleidingsdeel gaf een mooi kijkje in de keuken van de diverse departementen. Beleidstypes kwamen actuele beleidsvragen toelichten en daarmee kregen de onderwerpen en de sfeer op de diverse departementen een eigen gezicht. Los van kennis van de institutionele nitty gritty rond veel beleidsvragen, kreeg ik ook vlot een beeld waar ik in ieder geval niet wilde belanden. En met de stage kreeg ik een goed beeld van de inhoud van het werk, want in de praktijk vervulde ik gewoon een vacature op mijn afdeling. Mijn BoFEB-jaar was bovendien een gezellige club mensen.

Na mijn stage bleef ik plakken op mijn stageplek. Niet zozeer uit luiïgheid, meer omdat ik het er erg naar mijn zin had. De plek (Internationale Monetaire Zaken bij het Ministerie van Financiën) paste ook wonderwel bij mijn economische specialisaties (monetaire economie en internationale economische betrekkingen). Bovendien bleef ik een aantal BoFEB’ers tegenkomen, vriendschappelijk en zakelijk. Zo legde de BoFEB de basis voor een lange carrière bij het Ministerie van Financiën en voor mijn netwerk in het Haagse.”